Hyppää sisältöön

Turveinfo: Mitä turve on ja miten sitä tuotetaan?

Turve on ainutlaatuinen orgaaninen kosteikkobiomassa, jota muodostuu luonnollisissa prosesseissa erityisesti pohjoisen pallonpuoliskon turvemailla. Hapen puutteen ja runsaan kosteuden johdosta kuolleet kasvinosat eivät hajoa kunnolla vaan syntyy jatkuvasti kasvava turvekerros. Turvesuolla on monta erilaista turvekerrosta vaaleasta ja vähemmän maatuneesta turpeesta aina todella maatuneeseen, lähes mustaan turpeeseen saakka.

Turve on luokiteltu hitaasti uusiutuvaksi raaka-aineeksi (IPCC ja EU:n komissio). Nykyiset pääkäyttömuodot ovat kasvuturve, energiaturve sekä kuiviketurve. Turpeesta valmistettava aktiivihiili ja muut korkean jalostusasteen tuotteet puhdistavat vettä ja ilmaa sekä edistävät kestävää, paikallista ruoantuotantoa. Neova Groupin turvetuotanto Suomessa on sertifioitu ISO 14001 -ympäristöjohtamisjärjestelmällä, ISO 9001 -laatujohtamisjärjestelmällä ja ISO 45001 -turvallisuusjohtamisjärjestelmällä. Turvetuotanto on tiukasti säänneltyä ympäristölainsäädännön mukaan, ja kaikki tuotantoalueet toimivat ympäristölupien alaisina.

Kuivikkeen päätarkoituksena on pitää eläimet puhtaana. Laadukas kuiviketurve pitää eläimen alustan kuivana, pehmeänä ja lämpimänä. Se sitoo virtsaa ja ravinteita sekä hajuja ja ammoniakkia. Antibakteerinen kuiviketurve mahdollistaa turvallista, kustannustehokasta ja eläinystävällistä ruoantuotantoa. Käytön jälkeen kuiviketurpeet voidaan levittää peltoon maanparannusaineeksi.

Irtoturpeen tuotanto

Koska Suomen kesä on lyhyt, turvetuotanto aloitetaan heti, kun lumet ovat sulaneet ja turvekentän pinta alkaa kuivua. Eteläisessä Suomessa tämä tarkoittaa yleensä aikaisintaan toukokuun alkua, pohjoisessa muutamia viikkoja myöhemmin. Turpeen tuotantokausi kestää sääolosuhteista riippuen elo-syyskuulle. Tuotamme turvetta koko Suomessa, jotta sitä riittää kaikkialle vähintään seuraavaan tuotantokauteen.

Tuotanto on hyvin sääriippuvaista. Turpeen nostolle otollisinta on auringonpaiste, noin 20 asteen lämpötila ja kevyt tuulenvire. Liian kova tuuli vaikeuttaa ja rajoittaa tuotantoa. Kolealla ja kostealla säällä turve ei kuivu, mutta liiallinen helle puolestaan kuivattaa turvekentät liiankin nopeasti.

Turvetuotanto vaatii myös mekaanista osaamista, suunnittelua ja tuotetuntemusta: irrotus- ja keräyslaitteita on monenlaisia, ja ne vaikuttavat lopputuotteeseen. Myös kierros- ja ajonopeudella on merkitystä. Isojen koneiden kanssa toimiessa pitää olla jatkuvasti valppaana ja huomioida työturvallisuus. Suolla voi myös olla muita vaaroja, esimerkiksi upottavia paikkoja, käärmeitä ja ampiaisia.

Tuotantoprosessin eteneminen