Eteläisessä Satakunnassa Säkylässä sijaitsevaa Säterin tilaa on viljelty yli puolivuosisataa. Nyt on menossa kolmas sukupolvi, ja neljäskin osallistuu jo aktiivisesti tilan töihin.
”Tilamme päätuotantosuuntia ovat siipikarjantuotanto sekä viljanviljely. Kananpoikia on vuodessa seitsemän kasvatuserää, ja yhdessä erässä on aina 320 000 lintua. Pelloilla viljelemme pääosin vehnää, jota käytetään broilereiden ruokintaan”, tilan isäntä Mika Säteri kertoo.
”Kasvatamme Kariniemen kananpoikaa hyvää suomalaista tuotantotapaa noudattaen. Meillä panostetaan vahvasti eläinten hyvinvointiin ja terveyteen. Linnuille tarjotaan mahdollisuus lajinomaiseen käyttäytymiseen: vuorokausirytmi on luonnollinen, ja ne saavat elää vapaana kasvattamon lattialla turvekuivikkeen päällä. Rehun lisäksi tarjoamme linnuille nokittavaksi kokonaisia vehnänjyviä, jotka toimivat hyvänä virikkeenä ja parantavat ruoansulatusta. Kasvattamon olosuhteita, kuten lämpötilaa ja ilmanlaatua, valvotaan vuorokauden ympäri”, hän jatkaa.
Untuvikot saapuvat tilalle samana päivänä, kun ne ovat kuoriutuneet. Kasvatus toteutetaan kaikki sisään, kaikki ulos -menetelmällä eli kananpojat saapuvat tilalle, kasvavat ja lähtevät aina samaan aikaan. Kasvatuserien välissä on kahden viikon tauko, jolloin hallit tyhjennetään lannasta ja pestään, kaikki tilat myös desinfioidaan huolellisesti. Tämän jälkeen lattioille levitetään uusi, puhdas turvepehku.
”Meillä on aina luotettu irtoturpeeseen. Sen imukyky on ylivertainen – en ole törmännyt mihinkään muuhun kuivikkeeseen, jonka imukyky olisi vastaava kuin turpeella. Turve sitoo todella tehokkaasti myös ammoniakin, ja sen happamuus pitää bakteerit ja muut taudinaiheuttajat kurissa”, Mika Säteri toteaa.
Säterin tilalle turvetta tilataan seitsemän kertaa vuodessa, 300 kuutiota kerrallaan. Kasvatuserien välissä käytetty turve ja lanta siirretään umpinaiseen lantalaan, josta se keväisin ja syksyisin kylvöjen yhteydessä levitetään pääosin omille pelloille lannoitteeksi.
Säterin tilan toimintoja kehitetään aktiivisesti ja määrätietoisesti sekä uudenlaisia toimintatapoja rohkeasti etsien. Tuoreita ajatuksia käydään hakemassa säännöllisesti niin kansainvälisiltä messuilta kuin muilta tiloiltakin Suomessa ja ulkomailla. Tila on myös osakkaana Huittisissa sijaitsevassa Satarehu Oy:ssä, joka on alueen broilerituottajien omistama siipikarjanrehuja valmistava tehdas.
”Kasvatusosastomme ovat nykyaikaisia sekä uusimmalla tekniikalla ja tietojärjestelmillä varustettuja. Hallien katoilla on aurinkopaneelit, ja oma lämpökeskus lämmittää kaikki tilan rakennukset ja kuivaa myös viljat. Käytämme energianlähteenä Satarehun tehtaassa sivutuotteena syntyvää kaurankuorta, joka on riittänyt meille ainoaksi polttoaineeksi jo 15 vuoden ajan”, Mika Säteri kertoo.
