Hyppää sisältöön

Antti ja tiimi pitävät Suomen turpeessa

Jos pitäisi valita henkilö, joka joka tietää eniten turvekuivituksesta Suomessa, tämän haastattelun antaja olisi hyvä kandidaatti. Työnsä puolesta hän tuntee tilanteen sekä tuottajan, myyjän että ostajan näkökulmista.  

Kuka olet ja mitä teet? 

Olen Antti Hongisto, Vapon kuivikkeiden tuotepäällikkö. Toimin yhteistyössä kuiviketurpeen tuotannon ja myyntitiimin kanssa. 

Jos sinun pitäisi summata lyhyesti kuivikekaupan tilanne Suomessa, mitä sanosit? 

No, kaikki puupohjaiset kuivikkeet ovat tunnetusti nyt kortilla, ja ostajien keskuudessa on hieman epätietoisuutta myös turpeen riittävyydestä nyt ja tulevaisuudessa.  

No riittääkö turvetta seuraavaan nostokauteen? Entä sen jälkeen? 

Riittää. Ja riittää.  

Huojentava vastaus. Milloin muuten tarkemmin ottaen on turpeen nostokausi? 

Yleensä kausi on parhaimmillaan toukokuun alusta lähtien. Voi sanoa, että silloin kun pyykki kuivuu hyvin, kuivuu myös turve. 

Millaista on kysyntä näin turvekauppiaan näkökulmasta? 

Irtoturpeen kysyntä on melko vakiintunut, pakatun turpeen puolestaan nousussa. 

Mistä pakatun turpeen kysynnän kasvu mielestäsi johtuu? 

Osaltaan kysyntää on lisännyt se, että moni aiemmin paikalliselta sahalta purua hakenut kuivittaja on siirtynyt turpeen käyttäjiksi. Tietyillä alueilla puolestaan osalta toimittajista ovat varatostot tyhjentyneet, mikä lisää meidän tuotteemme kysyntää. 

Miltä turpeen markkinatilanne näyttää Vapon näkökulmasta suhteessa kilpailijoihin? 

Kyllä turvekakku jakaantuu tulevaisuudessa hieman harvempien toimijoiden kesken. Osa pienemmistä toimijoista on lopettamassa esimerkiksi eläköitymisen tai alueen ehtymisen vuoksi. Myös se vaikuttaa, että nykyään kaikilla toimijoilla pitää olla ympäristölupa, kun aiemmin alle kymmenen hehtaarin nostoalueet eivät tätä edellyttäneet. 

Mikä on Vapon ykkösvaltti kuiviketurvemarkkinoilla? 

Toimitusvarmuus. 

Puhutaanpa sitten itse turpeesta. Moni sanoo, että se pölisee ja sotkee. 

Asian voi kääntää myös niin, että jos kuiva massa ei lainkaan pölise, voiko se myöskään imeä kosteutta. Turvepöly ei ole haitallista, ja meidän tuotteemme kyllä pölisee todella vähän, koska se on vaaleaa ja vähän maatunutta rahkaturvetta. Osaltaan mielikuvaan turpeestä pölisevänä aineena vaikuttavat ehkä aiemmat huonot kokemukset sellaisen turpeen kanssa, joka ei sovellu niin hyvin kuivitukseen. 

Turve tunnetusti imee kosteuden ja hajut. Nostaisitko vielä jonkin sen ominaisuuden erityisesti esiin? 

Kierrätettävyyden! Niin kuin jokainen kuivittaja tietää, lannasta on myös päästävä eroon. Turvelannalle löytyy usein halukkaita ottajia, koska se on erinomainen maanparannusaine. Lisäksi turpeen antibakteerisuus on hieno ominaisuus. Se mahdollistaa antibiootittomuuden esimerkiksi siipikarjan kasvattamisessa, jolloin eläimen hyvinvointi kohtaa ruoan turvallisuuden ja jopa arvokkaamman brändin. 

Mitä sanoisit sellaisille kuivittajille, jotka kaikesta huolimatta epäilevät turpeen käyttöä? 

Kannattaa ajatela tilannetta kokonaisuutena, siis miten taataan eläinten hyvinvointi taloudellisesti kestävällä tavalla. Turve on siihen tällä hetkellä paras vaihtoehto. Jos muuten varaston pohjalle on jäänyt vaikka kutteria, sen voi hyvin käyttää loppuun turpeen seassa. Siinä saadaan yhdistettyä turpeen hyvät ominaisuudet puukuivikkeen tuomaan valoisuuteen ja raikkaaseen tuoksuun. 

Ja lopuksi, voimmeko luottaa, että Vapon turvetiimi pitää Suomen turpeessa? 

Kyllä voitte.