Hyppää sisältöön

Huippuluokan hygieniaa turvekuivikkeella

Pälkäneellä toimiva Aapis Maito Oy:ssä on luotettu Vapon vaaleaan kuiviketurpeeseen jo 11 vuotta eli yrityksen toiminnan alusta alkaen. Navetassa on tällä haavaa lypsyssä hieman yli 200 lehmää, joten kuivitettavaa riittää. Aapis Maidon Tuomas Känsälä kertoo, että turvetta menee vuoden mittaan lähemmäksi 700 kuutiometriä.

Pehmeän luonnonmukaista

Turve levitetään lehmien makuuparsien etupuolella olevaan kaukaloon kärkikippaavalla kauhalla varustetulla pienkuormaajalla. Parin viikon välein täytettävästä kaukalosta turvetta kolataan tarpeen mukaan kumimatoilla päällystetyille makuuparsille. Makuuparressa kastunut ja likaantunut turve kolataan hoitotöiden yhteydessä lantakäytävälle, josta se menee lantasäiliöön. Pehmeä ja hygieninen turve on sekä lehmän sorkille ja kintereille mainio alusta. Purussa voi sen sijaan olla tikkuja, jotka ehkä vioittaisivat lehmän ihoa.

– Turve on oikeastaan ainut mahdollinen kuivike tämän kokoluokan navetassa. Puruakin voisi toki käyttää, mutta sen toimitusvarmuus ei yllä lähellekään turvetta. Myös Vapon toimittaman kuiviketurpeen tasalaatuisuus on iso plussa, Känsälä tunnustaa.

Parin viikon välein täytettävästä kaukalosta turvetta kolataan tarpeen mukaan kumimatoilla päällystetyille makuuparsille.

Huippuluokan tuotos

Jotkut tuntuvat pelkäävän turpeen tummaa pölyä. Känsälän kokemuksen mukaan pölystä ei ole käytännössä haittaa ollenkaan. Känsälän arvion mukaan happaman turpeen antibakteerinen vaikutus on omiaan pitämään navettahygienian hyvällä tasolla. Holsteinvaltaisen karjan 12 600 litran keskituotos kertoo vahvaa tarinaa siitä, että karjan terveys on erinomaisella tasolla.

Aapis Maidon navetta on yli 130 metriä pitkä. Irtoturve otetaan navetan päädyssä olevan rehustamon yhteydessä olevaan varastoon. Pihalla turvetta purkavan rekan lasti työnnellään samalla kertaa traktorilla katon alle. Ylimääräistä työtä tuli tehtäväksi, kun turvetta piti kuljettaa pitkän navetan toiseen päähän. Tähän ongelmaan löytyi erittäin näppärä ja varmatoiminen ratkaisu Vapon kuivikekontista.

Vapon turve on oikeastaan ainut mahdollinen kuivike tämän kokoluokan navetassa, sanoo Tuomas Känsälä.

Kuivikekontti kuljetusapuna

– Vapo toimittaa nyt turvetta navetan toiseen päähän 36 kuution kontissa. Se täytetään suolla yläkautta ja navetan pihalla turve kärrätään takaovista navettaan. Tämä on erittäin toimiva systeemi, koska konttivaraston voi sijoittaa mihin milloinkin haluaa, Känsälä kertoo kokemuksistaan.

Kontin vaihtoehtona oli laatan valaminen navetan seinustalle. Kontti on kuitenkin turvallisempi ja helppokäyttöisempi. Vain puhelinsoitto, niin täysi kontti tuodaan navetan pihaan ja tyhjä viedään suolle täytettäväksi.  Kokemukset kuivikekontista ovat sen verran rohkaisevia, että mahdollisen navettaremontin jälkeen otettaisiin käyttöön toinenkin kuivikekontti.

Kontti on erittäin toimiva systeemi, koska sen voi sijoittaa mihin milloinkin haluaa, Tuomas Känsälä kertoo.