Hyppää sisältöön

Joustavaa kuivitusta Vapon turpeella

Harri Koivunen tunnetaan menestyneenä raviohjastajana ja hevostallin pitäjänä. Turussa, Metsämäen raviradalla olevissa talleissa on 50 kilpahevosta Koivusen valmennuksessa. Menestyksekäs työ hevosten parissa vaatii tinkimätöntä ammattitaitoa ja oikeita valintoja. Karsinoiden kuivikkeena Koivusen talleilla on jo kymmenkunta vuotta käytetty Vapon vaaleaa turvetta.

Turve kuivikkeena oli viisas valinta

– Olihan minulla ja tallin työntekijöilläkin hieman ennakkoluuloja turvetta kohtaan. Kutteria ja sahanpurua tummempana turve tuntui esteettisesti arveluttavalle. Onneksi kuitenkin uskalsin siirtyä turpeeseen, Koivunen muistelee.

Tallilla huomattiin heti turpeeseen siirtymisen jälkeen sen tuomat edut. Erittäin imukykyisenä kuivikemateriaalina turvetta kului huomattavasti vähemmän kuin aiemmin käytettyä kutteria.

Yhtenä syynä Vapon turpeeseen siirtymisessä oli ongelmat lannan sijoittamisessa. Kutterilla kuivitettu hevosenlanta ei tuntunut kelpaavan kenellekään. Turpeella kuivitettaessa lannalla sen sijaan on mukavasti kysyntää maanparannusaineena.

Alkuun turve tuli Koivusen talleille irtotavarana. Kun turvetta siirreltiin kottikärryillä pitkin pihaa ja tallia, varisemistappiot muodostuivat varsin suuriksi. Kun turvetoimituksissa siirryttiin näppäriin säkkeihin, kuivitus on onnistunut aiempaa huomattavasti pienemmällä turvemäärällä.

Nopeaa ja tarkkaa kuivittamista

– Nyt kuivitus sujuu rivakasti. Paali tai säkki kipataan kottikärryistä karsinaan ja muovi viilletään mattopuukolla auki. Turve hienonee ja leviää karsinan pohjalle ongelmitta, Koivunen kuvailee.

Noin viiden sentin kerros turvetta muodostaa joustavan, mutta mukavan kimmoisan patjan karsinan pohjalle. Etenkin talvisin hokkikenkiä käytettäessä turve kantaa ja joustaa huomattavasti kutteria paremmin. Kutteria käytettäessä hokit pureutuivat herkästi betoniin ja aiheuttivat vääntörasituksia jatkoihin. Joustava turvepatja karsinan pohjalla näkyy hevosten jalkojen ja kintereiden terveytenä.

– Vapon säkkiturpeen hinta on mielestäni erittäin kilpailukykyinen muihin kuivikkeisiin verrattuna.

Tasalaatuista turvetta käytettäessä tietää täsmälleen mitä säkistä karsinan pohjalle saadaan, Koivunen kuvailee.

Koivusen kokemuksen mukaan hevoset pysyvät ylipäätään terveempinä turvekuiviketta käytettäessä. Turpeen antibakteerinen vaikutus on havaittavissa, sillä happamassa tuotteessa bakteerit eivät viihdy.

– Tallissani olevat hevoset ovat tavallaan huippu-urheilijoita, joiden on saatava levätä tarpeeksi. Olen huomannut, että turpeeseen siirtymisen jälkeen hevoset makoilevat karsinoissaan aiempaa huomattavasti enemmän. Turve on hevosten mielestä todennäköisesti mukavan luonnonmukainen alusta, Koivunen arvioi.