Hyppää sisältöön

Katilan Ratsutila

Katilan Ratsutilalla vaihtoehtoina oli rakentaa kuivikkeelle varastokatos tai hankkia kuivikekontti.

Kuivikekontti oli positiivinen yllätys

Katilan Ratsutilan yrittäjällä Kaarin Joutsiniemellä on yli 30 vuoden kokemus hevosista. Joutsiniemi pyörittää 20 hevosen yksityistä ratsutallia Kangasalla. Hevoset ovat tallissa puolihoidossa ja sopimuksiin kuuluu myös kuivikkeet. Katilan Ratsutilalla on aina käytetty turvetta kuivikkeena. Aikaisemmin turvetta varastoitiin kasalla pressun alla. Nyt tilalla käytetään Vapon kuivikekonttia kuivikkeen varastointiin.

— Kuivikekontti on ollut positiivinen yllätys, Kaarin Joutsiniemi kehuu.

— Pressun alla varastoitaessa kuivike oli usein märkää joko kasan päältä tai alta. Pressun avaamisen yhteydessä tuntui, että kuiviketta meni hukkaan ja kulutus oli suurta, kun kuivike oli kosteaa. Meillä oli vaihtoehtoina rakentaa kuivikkeelle varastokatos tai hankkia kuivikekontti.

Korkean kuivikekatoksen rakentaminen olisi tullut Joutsiniemelle kalliiksi eikä se olisi sopinut vanhan ja idyllisen pihapiirin muihin rakennuksiin. Joutsiniemi hankki kuivikekontin testiin viime talven ajaksi, mutta on nyt pitänyt sitä jo yli vuoden.

Talvikaudella kuivike ei jäätynyt kontissa ja sen käyttö oli ongelmatonta. Enää en antaisi kuivikekonttia pois, Kaarin Joutsiniemi toteaa.

Talviaika on kuivikekontin paras hyötykausi

— Olemme käyttäneet kuivikekonttia syksystä 2016 alkaen. Tarkoituksenamme oli testata konttia yhden sisäruokintakauden. Kuivike ei jäätynyt kontissa ja käyttö oli ongelmatonta. Enää en antaisi kuivikekonttia pois, Kaarin Joutsiniemi toteaa hymyillen.

Kaarin Joutsiniemi pohti tarkkaan kuivikekontin hankintaa. Joutsiniemeä mietitytti erityisesti kontin hinnoittelu. Aikaisemmin tilalle tuli irtoturvetta muualta kuin Vapolta.

— Saimme kulutusarvion kuivikkeen menekistä, kun harkitsimme kontin hankintaa. Kontti kestää kauemmin, kuin mikä arvio oli. Meillä on vuokralla keskimäärin 20 hevosta ja kontti riittää noin 2,5 kuukautta. Kuivikkeen riittävyys on osoittanut, että kontti on hintansa väärti.

— Suosittelen konttia kaikille talleille, jotka käyttävät irtoturvetta ja joilla ei ole varastoa kuivikkeille tai varastoinvestointi on liian iso. Kontti tuodaan pihaan asti täynnä uutta turvetta, kun kontti alkaa tyhjentyä. Kuljetusliikkeen kaverit ovat olleet tosi ystävällisiä ja ovat asettaneet kontin siihen kohtaan pihaa, mihin olen sen toivonut, Joutsiniemi kertoo.

Katilan Ratsutila vannoo turpeen nimeen kuivikkeena

— Turpeen kosteuden ja ammoniakin sitomiskyky on ylitse muiden. Ammoniakki on haitallista hevosen terveydelle ja meille tärkeintä on hevosten hyvinvointi. Aamulla tallissa ei haise ammoniakki, vaikka meillä ei ole koneellista ilmanvaihtoa, Joutsiniemi toteaa.

— Harkitsen myös Vapon lannankierrätyspalvelun hankintaa. Toistaiseksi saamme lannat pellolle, mutta meillä ei ole omia peltoja.

Täytä yhteydenottolomake ja myyjämme on sinuun pian yhteydessä. Lue myös lisää kuivikekontistamme!