Hyppää sisältöön

Kuivikkeen valinnassa ratkaisee kokonaisuus

Kuivittaminen on sekoitus kokemusta, vakiintunutta tapaa, talousmatematiikkaa, taidetta, tiedettä, mieltymyksiä – ja osin uskomuksiakin. Vapon kuivikkeiden Pitkä kuiva kesä -kiertueen yhteydessä meillä oli hieno tilaisuus kuulla suoraan 29 talliammattilaisen suusta, mikä kuivikkeen valinnassa on tärkeää ja mikä mietityttää tai huolestuttaa.

Kommentit tulivat uusmaalaisten yli 15 hevosen tallien omistajilta ja työntekijöiltä, ja tallin nykyisissä kuivittamisratkaisuissa olivat edustettuina käytännössä kaikki vaihtoehdot: puru, kutteri, pelletit, turve, olki ja erilaiset sekoitukset.

Paino oli nimenomaan sanalla kuivittamisratkaisu: kuiviketta ei siis valita yhden ominaisuuden vuoksi, vaan kokonaisuutta punniten. Kilohinta ei kerro kaikkea, vaan pikemminkin riittoisuus käytössä; hevosen hyvinvoinnin lisäksi pitää ottaa huomioon myös henkilökunnan hyvinvointi; paraskaan kuivike ei paljon lämmitä, jos sitä ei ole aina saatavilla; talli on ongelmissa, jos kuiviketta sisältävän lannan jatkokäsittely tökkii. Jokaisella tallilla olikin käytössään oma ”systeeminsä” koko kuivikkeen elinkaaren ajalle tilauksen hetkestä päivittäisiin rutiineihin ja aina siihen, kun lanta on pois silmistä ja mielestä.

Olemassa oleva systeemi ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö systeemiä voisi parantaa tai vaihtaa. Me olimme esittelemässä talleilla Vapon Murukuiviketta, mutta kävimme mielenkiintoisia keskusteluja myös muista vaihtoehdoista ja vastasimme kysymyksiin tavastamme palvella talleja.

Syövätkö hevoset murukuiviketta?

Lähtökohtaisesti murukuivike ei maistu hevosille.

Pöliseekö murukuivike?

Murukuivike on käytännössä yhtä pölisemätön kuin purupelletti, mutta patjoittuu nopeammin.

Käykö murukuiviketta sisältävä lanta maanparannusaineeksi peltoon?

Emme voi luvata, että jokainen viljelijä ottaisi vastaan lantakuorman kuultuaan sanan ”murukuivike”. Mutta murua sisältävä lanta on laadultaan uskomusta oleellisesti parempaa. Lannan mukana oleva murukuivike kompostoituu huomattavasti tehokkaammin kuin kutterinlastu – jo lannan tumma värikin kertoo tästä prosessista. Lisäksi murukuivike on riittoisaa siksi, että sitä kulkeutuu lantalaan hyvin vähän.

Eroaako murukuivike mitenkään purupelletistä? Paitsi että on hieman kalliimpaa…

Murukuivike patjoittuu tehokkaammin. Mukavuuden lisäksi tämä edistää tuotteen riittoisuutta, koska murukuivike menee helpommin talikosta läpi. Tallinpitäjät ovat raportoineet säästävänsä kokonaisuudessaan rahaa juuri tästä syystä.

Miten Vapon toimitusketju toimii murukuivikkeen osalta ja muuten?

Murukuivike toimitetaan 500 kg:n säkeissä, ja lisäksi on saatavilla kätevä 15 kg:n säkki päivittäiseen täydennyskuivitukseen. Muita tuotteita, kuten turvetta, voi tilata joko pakattuna tai irtotavarana. Tilaukset tapahtuvat myyntipalvelumme kautta, ja rekka tuo tuotteet pihaan. Olemme tunnettuja toimitusvarmuudestamme, ja kuljettaja soittaa matkalta, jotta vastaanotto on mahdollisimman sujuvaa. Tuotteita on mahdollista tilata myös jälleenmyyjien kautta joko toimitettuna tai kaupan varastosta noudettavaksi.

Vapo myy myös kuiviketurvetta. Eikö se keskellä ilmastokeskustelua ole jo outoa, kun turve saastuttaa eikä sitä enää saa vuoden 2030 jälkeen?

On totta, että Suomi on luopumassa turpeen energiakäytöstä vuoteen 2030 mennessä. Turpeen käyttö kuivikkeena tai vaikka kotimaisten vihannesten viljelyn mahdollistavana kasvualustana puolestaan ei ole loppumassa. Kuiviketurvetta ei polteta energiaksi, vaan se päätyy peltoon kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Kuiviketurvetta on perinteisesti nostettu energiaturpeen sivutuotteena, ja jo pelkästään käytössä olevilta soilta turvetta riittää kymmeniksi vuosiksi. Näiden varantojen hyödyntäminen on siis kaikin puolin järkevää.

Mitkä olisivat Vapon vinkit eri kuivikeratkaisuja käyttäville talleille?

Jos olet tyytyväinen turpeenkäyttäjä, kokeile voisiko sekakäyttö parantaa tallikokemusta entisestään – lisää turpeen joukkoon murukuiviketta. Säilytät turpeen parhaat puolet, kuten hajuttomuuden ja antibakteerisuuden, ja saat lisäksi murukuivikkeen valoisuuden, pölyämättömyyden ja riittoisuuden. Jos puolestasi käytät pellettiä, murukuivike sopii sinänsä valmiiksi toimintatapaasi. Kokeile siis rohkeasti ja seuraa, tuleeko se käytössä pellettiä edullisemmaksi riittoisuutensa takia.