Hyppää sisältöön

Turve on monikäyttöinen

Seinäjoen kupeessa toimiva LH-Broileri Ky kasvattaa vuoden mittaan useita broilereriä laatutietoisten suomalaisten ruokapöytiin. Tuotantomäärän saavuttamisen ja toiminnan sujumisen varmistamiseksi vaaditaan jokaisessa tuotantovaiheessa osaamista, laatua ja tinkimätöntä aikataulutusta.

Kokonaistaloudellinen tuote

Yrittäjä Lauri Hantula korostaa korkealaatuisten tuotantohyödykkeiden merkittävyyttä hyvään tulokseen pyrittäessä. Pelkkä hyödykkeen korkea laatu ei yksin riitä, sillä tehokkaassa tuotannossa toimitusvarmuus on erittäin tärkeässä osassa. Hantula on käyttänyt broilerhalleissa kuivikkeena Vapon vaaleaa turvetta heti turvetoimitusten alettua 1990-luvulla.

Hantula toteaa, että kuiviketurvetta voisi ehkä jostakin saada halvemmallakin. Kellontarkassa broilertuotannossa Vapon turpeen todella tasainen laatu ja toimitusvarmuus ovat avaintekijöitä. Hantula muistuttaa, että LH Broilerin käyttämä turve on huomattavan ekologista, sillä sen kuljetusmatka on vain muutamia kymmeniä kilometrejä.

– Turvetoimitusten täsmällisyys yhdessä toimitusvarmuuden kanssa ovat broilertuotannossa avaintekijöitä, Lauri Hantula tiivistää.

Ylivoimainen puhtaus

Broilerierä on kasvatuksessa keskimäärin 35 päivän ajan. Broilerien lastauksen jälkeen, halli tyhjennetään turpeesta, harjataan, höyrypestään ja desinfioidaan. Desinfiointi kattaa myös asfaltoidut piha-alueet, sillä tautiriskien minimoinnissa on oltava äärimmäisen tarkkana.

Kun puhdistustyö on tehty, niin halleihin levitetään noin viiden senttimetrin paksuinen kerros kuiviketurvetta. Turpeen on oltava tarkalleen sovittuna aikana paikalla hallin edessä. Sitä ei voi tuoda hetkeäkään liian aikaisin. Toisaalta myöhästyminen aiheuttaisi eläinaineksen toimitusketjussa valtavia ongelmia ja taloudellisia tappioita. Turve puretaan desinfioidulle asfaltille. Broilerihallien tarpeesta yli jäävä osa käytetään sikalassa, lihasikojen kuivikkeena.

Hallin lattialle levitetty tasainen turvekerros on vaivaton ylläpitää. Lintujen joukossa kuljettaessa turvetta voi tarpeen vaatiessa hieman tasailla sekä ottaa turpeen seassa mahdollisesti tulleita pieniä puun juurten kappaleita pois.

Turvelanta parantaa peltoja

Kasvatukseen tulevat untuvikot viihtyvät turvepohjalla erittäin hyvin. Lisäksi lintujen jalkaterveys on teurastamon raporttien mukaan ollut huippuluokkaa. Happamana ja antibakteerisena kuivikkeena Vapon turve on hygieenisyydessään aivan omaa luokkaansa.

Hantula kertoo kokeilleensa halleissa muitakin kuivikkeita, mutta Vapon toimittama turve on osoittautunut parhaaksi ratkaisuksi. Turpeen ylivoimaisuus tulee esiin sekä kuivikkeen toimivuutena että kokonaistaloudellisuutena.

Turpeen käytöllä saavutetaan toinenkin, varsin merkittävä etu. Turpeen ja broilerinlannan sekoitus on erinomaista höystettä pellolle. Ravinteiden lisäksi turvelanta nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa pellon yleistä kasvukuntoa.